Toksyczne ptaki

U ptaków nie zaobserwowano gruczołów jadowych, natomiast niektóre gatunki są toksyczne dla tych którzy by je chcieli dotknąć lub zjeść. Czerpią toksyczne substancje z pokarmu – roślin i zwierząt, zwłaszcza z owadów. Ptaki z rodzaju Pitohui, występujące głównie na Nowej Gwinei, w swojej skórze i piórach posiadają batrachotoksynę. Przez Papuasów, ptaki z tego rodzaju nazywane były „ptasimi śmieciami”, ze względu na brak możliwości ich spożycia. Pomimo ich toksyczności, w czasach wielkiego głodu, polowano na nie. Po oskubaniu z piór i ściągnięcia skóry, mięso było obtaczane w węglu, a następnie pieczone, aby pozbyć się wszelkich pozostałości po toksynach.

Obok rodzaju Pitohoui, batrachotoksynę izolują również ptaki z rodzaju Ifrita oraz przedstawiciel wróblowatych, Colluricincla megarhyncha. Batrachotoksyna powoduje drętwienie i mrowienie w przypadku dotknięcia. Jej działanie jest około 15 raz silniejsze, niż działanie kurary. Dla dorosłego człowieka dawka 100 mikrogramów bywa śmiertelna. Działanie batrachotoksyny można zneutralizować tetrodotoksyną.

Bliska nam przepiórka polna, staje się toksyczna w niektórych okresach migracji.

Afrykańska gęś Plectropterus gambensis izoluje toksyny z chrząszczy z rodziny oleicowatych, którymi się żywi, i włącza je do tkanek swojego ciała. Jest więc toksyczna do spożycia.

http://en.wikipedia.org

http://en.wikipedia.org

O autorze

Aneta Bywalec
Aneta Bywalec

Z zamiłowania przyrodnik, w życiu szczęśliwa żona i mama. Jeśli masz pytania lub uwagi, napisz do mnie: aneta@bpbywalec.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *