Ebola znów zbiera żniwo

W Gwinei mówi się już o epidemii gorączki krwotocznej, wywoływanej przez wirusa Ebola. Ponad 100 zgonów i znacznie więcej zachorowań.  Sytuację pogarsza fakt, że wirus przedostał się już za granicę państwa i dotarł do Liberii oraz Mali. Również Sierra Leone zgłosiły podejrzane przypadki, a w Gambii dwie osoby zostały poddane kwarantannie.

Wirus Ebola został odkryty w 1976 roku w obecnej Demokratycznej Republice Konga i od tego czasu pozbawił życia około 1500 osób. Początkowo objawy choroby przypominają zwykłą grypę. Następnie pojawiają się wymioty, biegunka, wysypka oraz gorączka krwotoczna, objawiająca się krwotokami wewnętrznymi oraz krwawieniem z jam ciała na zewnątrz.  Choroba trwa około 2 tygodni, śmiertelność sięga nawet 90%. Sytuację chorych pogarsza fakt, że wciąż nie wynaleziono skutecznego leku. Opracowywana jest szczepionka. Choroba występuje w krajach afrykańskich, gdzie poziom higieny i medycyny wciąż jest w opłakanym stanie.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2014/03/ebola%20outbreaks.jpg

http://www.zerohedge.com/

 

Naturalnym rezerwuarem choroby są małpy, gryzonie, a także nietoperze. Do zakażenia dochodzi w przypadku ugryzienia przez zwierzę noszące wirusa, lub też poprzez zjedzenie mięsa takiego zwierzęcia. Z racji, że jest to choroba zakaźna, można się nią oczywiście zarazić poprzez kontakt z chorymi. Liczny odsetek zachorowań jest niestety spowodowany używaniem tej samej strzykawki i niezdezynfekowanych narzędzi lekarskich.

Obecnie za główny rezerwuar wirusa uważa się nietoperze – współczynnik śmiertelności wirusa, które  noszą te ssaki jest bardzo wysoki, znacznie wyższy niż u małp. Ponieważ są to głownie gatunki owocożerne, w łatwy sposób przenoszą wirus na inne ssaki owocożerne, a więc małpy, ssaki kopytne, drobne ssaki. Żerujące nietoperze często upuszczają nadgryzione owoce, czy częściowo przeżutą masę, które to później zjadają zwierzęta naziemne. I wirus rozprzestrzenia się dalej. Również ich odchody zawierają wirusa, a że nietoperze często nocują w fabrykach, magazynach, czy innych budynkach, istnieje możliwość zjedzenia żywności zanieczyszczonej skażonymi odchodami.

www.wikipedia.pl

www.wikipedia.pl

 

Głodnym wiedzy o chorobach zakaźnych polecam dość świeżą pozycję książkową:

Choroby zakaźne. Tom I. Kasper Dennis L., Fauci Anthony S.

Choroby zakaźne. Tom II. Kasper Dennis L., Fauci Anthony S.

O autorze

Aneta Bywalec
Aneta Bywalec

Z zamiłowania przyrodnik, w życiu szczęśliwa żona i mama. Jeśli masz pytania lub uwagi, napisz do mnie: aneta@bpbywalec.pl