W Gwinei mówi się już o epidemii gorączki krwotocznej, wywoływanej przez wirusa Ebola. Ponad 100 zgonów i znacznie więcej zachorowań.  Sytuację pogarsza fakt, że wirus przedostał się już za granicę państwa i dotarł do Liberii oraz Mali. Również Sierra Leone zgłosiły podejrzane przypadki, a w Gambii dwie osoby zostały poddane kwarantannie.

Wirus Ebola został odkryty w 1976 roku w obecnej Demokratycznej Republice Konga i od tego czasu pozbawił życia około 1500 osób. Początkowo objawy choroby przypominają zwykłą grypę. Następnie pojawiają się wymioty, biegunka, wysypka oraz gorączka krwotoczna, objawiająca się krwotokami wewnętrznymi oraz krwawieniem z jam ciała na zewnątrz.  Choroba trwa około 2 tygodni, śmiertelność sięga nawet 90%. Sytuację chorych pogarsza fakt, że wciąż nie wynaleziono skutecznego leku. Opracowywana jest szczepionka. Choroba występuje w krajach afrykańskich, gdzie poziom higieny i medycyny wciąż jest w opłakanym stanie.

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2014/03/ebola%20outbreaks.jpg
http://www.zerohedge.com/

 

Naturalnym rezerwuarem choroby są małpy, gryzonie, a także nietoperze. Do zakażenia dochodzi w przypadku ugryzienia przez zwierzę noszące wirusa, lub też poprzez zjedzenie mięsa takiego zwierzęcia. Z racji, że jest to choroba zakaźna, można się nią oczywiście zarazić poprzez kontakt z chorymi. Liczny odsetek zachorowań jest niestety spowodowany używaniem tej samej strzykawki i niezdezynfekowanych narzędzi lekarskich.

Obecnie za główny rezerwuar wirusa uważa się nietoperze – współczynnik śmiertelności wirusa, które  noszą te ssaki jest bardzo wysoki, znacznie wyższy niż u małp. Ponieważ są to głownie gatunki owocożerne, w łatwy sposób przenoszą wirus na inne ssaki owocożerne, a więc małpy, ssaki kopytne, drobne ssaki. Żerujące nietoperze często upuszczają nadgryzione owoce, czy częściowo przeżutą masę, które to później zjadają zwierzęta naziemne. I wirus rozprzestrzenia się dalej. Również ich odchody zawierają wirusa, a że nietoperze często nocują w fabrykach, magazynach, czy innych budynkach, istnieje możliwość zjedzenia żywności zanieczyszczonej skażonymi odchodami.

www.wikipedia.pl
www.wikipedia.pl

 

Głodnym wiedzy o chorobach zakaźnych polecam dość świeżą pozycję książkową:

Choroby zakaźne. Tom I. Kasper Dennis L., Fauci Anthony S.

Choroby zakaźne. Tom II. Kasper Dennis L., Fauci Anthony S.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *