Skórki z jabłek

Dziś tematem przewodnim będzie jedno z haseł mojego wyzwania na 2015 rok: REUSE.

Ostatnio bardzo często robię szarlotkę, a jabłka, które do niej przychodzą obieram ze skórki. Zawsze część tych skórek zjadam od razu, ale kto by miał ochotę na zjedzenie skórek z 1,5 kg jabłek! Skórki zostawione na później niestety tracą swój smak i zaczynają niemiło pachnieć; po prostu się psują. A szkoda je wyrzucać, bowiem skórki z jabłek mają wiele cennych składników, między innymi potas, magnez, witaminę C i witaminy z grupy B. Co więc zrobić, żeby nie wyrzucać tego cennego surowca? Można zrobić niczego sobie kompot ze skórek, albo przy okazji pieczenia je wysuszyć. Po tym zabiegu można je jakiś czas przechowywać, najlepiej w papierowym opakowaniu. Przed włożeniem ich do opakowania należy się upewnić, że są naprawdę dobrze wysuszone, bo w innym przypadku po prostu spleśnieją.

skórki z jabłka

 

Co z takimi suszonymi skórkami można zrobić? Ot szybka przekąska, odświeżać oddechu (można pokropić sokiem z cytryny), albo.. pyszna herbatka – szybka wersja kompotu z jabłek. Ponieważ w skórkach jest fruktoza, a suszone owoce zawsze mają więcej cukru niż świeże, dlatego im więcej damy skórek tym smak będzie bardziej intensywny, ale też bardziej słodki. Ze skórek można również wykonać cenny dla zdrowia i urody ocet jabłkowy (skórki zalewamy gorącą wodą i dodajemy odrobinę miodu lub cukru).

szarlotka

Comments

7 komentarzy

  • Avatar
    Asia3city

    A ja zawsze skórki wyrzucam, a mam suszarkę – to zacznę je suszyć do herbatek 🙂

  • Avatar
    Blogogród

    Pomysłowo, pomysłowo 🙂

  • Skórki z bananów – Blisko Przyrody

    […] doskonałą przekąskę, dodatek do deserów i są po prostu smaczne! W przeciwieństwie jednak do skórek od jabłek, skórki od bananów nie są jadalne. Na szczęście mają szereg innych zastosowań, więc nie […]

  • Skórki z pomarańczy – Blisko Przyrody

    […] cytrusowy wciąż trwa, a że jestem ostatnio w temacie skórek z owoców (skórki od jabłek, skórki od bananów), w nawiązaniu do hasła REDUCE z mojego wyzwania na 2015 rok, zapraszam […]

  • […] 5. Skórki z jabłek – również odsyłam do osobnego posta: skórki z jabłek. […]

  • Avatar
    Tatiana Niemczyk

    kompot ze skorek jest taki esencjonalny, tylko powinien po ugotowaniu postać kilka godzin ,aby ”naciągnąć” aromatem…

    • Blisko Przyrody
      Blisko Przyrody

      teraz dostrzegam swój błąd – u mnie kompot znika od razu, będę musiała go po prostu wcześniej ugotować, żeby mógł sobie poleżakować 🙂 dziękuję za poradę! 🙂

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Aneta Bywalec
O mnie

Cześć!

Jestem magistrem biologii, pasjonatką fotografii przyrodniczej, a w prywatnym życiu żoną i mamą.

Jeśli masz do mnie jakieś pytanie to śmiało pisz na mail: [email protected]

Tematyczne cykle wpisów

Blisko Przyrody na Facebooku:
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar