fbpx

Toksyczne ptaki

Jeśli mówimy o toksyczności w kontekście zwierząt to raczej mamy na myśli egzotyczne żaby, mieniące się kolorami tęczy ślimaki morskie, albo słynna ryba Fugu, która źle przyrządzona może być ostatnim posiłkiem w życiu. Ale czy wiecie, że są również toksyczne ptaki?

Co prawda flamingi nie są toksyczne, ale żerują w skrajnie zasolonych akwenach, więc kto wie, czy ich mięso nie jest toksyczne? U ptaków nie zaobserwowano gruczołów jadowych, natomiast niektóre gatunki są toksyczne dla tych którzy by je chcieli dotknąć lub zjeść. Ptaki czerpią toksyczne substancje z pokarmu – roślin i zwierząt, zwłaszcza z owadów. Ptaki z rodzaju Pitohui, występujące głównie na Nowej Gwinei, w swojej skórze i piórach posiadają batrachotoksynę. Przez Papuasów, ptaki z tego rodzaju nazywane były „ptasimi śmieciami„, ze względu na brak możliwości ich spożycia. Pomimo ich toksyczności, w czasach wielkiego głodu, polowano na nie. Po oskubaniu z piór i ściągnięcia skóry, mięso było obtaczane w węglu, a następnie pieczone, aby pozbyć się wszelkich pozostałości po toksynach.

Obok rodzaju Pitohoui, batrachotoksynę izolują również ptaki z rodzaju Ifrita oraz przedstawiciel wróblowatych, Colluricincla megarhyncha. Batrachotoksyna powoduje drętwienie i mrowienie w przypadku dotknięcia. Jej działanie jest około 15 raz silniejsze, niż działanie kurary. Dla dorosłego człowieka dawka 100 mikrogramów bywa śmiertelna. Działanie batrachotoksyny można zneutralizować tetrodotoksyną.

Bliska nam przepiórka polna, staje się toksyczna w niektórych okresach migracji.

Afrykańska gęś Plectropterus gambensis izoluje toksyny z chrząszczy z rodziny oleicowatych, którymi się żywi, i włącza je do tkanek swojego ciała. Jest więc toksyczna do spożycia

Jedna odpowiedź

  1. Pingback: Jadowite ssaki -

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *