Sezon cytrusowy wciąż trwa, a że jestem ostatnio w temacie skórek z owoców (skórki od jabłek, skórki od bananów), w nawiązaniu do hasła REDUCE z mojego wyzwania na 2015 rok, zapraszam Was do zapoznania się z właściwościami skórki z pomarańczy.
Pierwsze wspomnienia pociętych opuszków palców wiążą się właśnie z pomarańczą: wycinałyśmy z siostrą białą skórkę i pałaszowałyśmy ze smakiem, a że dziecięce rączki nieporadne, czasem się nam nóż ześlizgiwał 😉 Jak się okazuje dobrze robiłyśmy (pomijając zabawy nożem), bowiem biała skórka z pomarańczy jest bogatym źródłem pektyn regulujących florę bakteryjną jelit i wiążącą niektóre metale ciężkie, błonnika wspomagającego pracę jelit i witaminy P, która pomaga obniżyć cholesterol i ułatwia wchłanianie witaminy C.
Ajurweda, indyjska medycyna, wykorzystuje skórki z pomarańczy w leczeniu dolegliwości żołądkowych: poprawiają trawienie, usuwają zgagę, nadkwasotę, zalegające w jelitach gazy i łagodzą nudności, a także wspomagają apetyt. Sproszkowana skórka pomaga rozpuszczać flegmę w drogach oddechowych i łagodzi kaszel. Użyta jako składnik olejków eterycznych wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalnie, a ich aromat ma działanie uspokajające i sprzyjające dobremu snu. A choć wydawałoby się, że podobnie jak skórki od bananów, skórka pomarańczowa nie nadaje się do jedzenia, to z powodzeniem wykorzystywana jest we wszelkiego rodzaju deserach w postaci kandyzowanej, albo jako dodatek wzbogacający smak, np. starta skórka może być użyta przy pieczeniu sernika.
Pomarańcze kojarzą mi się przede wszystkim (poza poranionymi palcami) z Mikołajem i Świętami Bożego Narodzenia. W tym okresie można skórki wykorzystać nie tylko do świątecznych wypieków, ale też do świątecznych ozdób. Z umiejętnie obranej skórki można wyczarować choinki, gwiazdki, i inne kształty, które po zasuszeniu można powiesić na choince, czy ozdobić stroik. Jakie inne zastosowania ma pomarańczowa skórka?
- potartą i wysuszoną skórkę można użyć do peelingów – dzięki jej działaniu złuszczającemu pozbędziemy się martwych komórek
- wykorzystać do zrobienia toniku dla cery zwiotczałej – skórkę pokroić na drobne kawałki, włożyć do słoika i zalać octem winnym. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Przecedzić i rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1
- wysuszoną skórkę możemy wykorzystać jako absorbent wilgoci w pojemnikach z żywnością.
A Wy skórki jakich owoców używacie i do czego? Piszcie w komentarzach 🙂
Więcej wpisów z serii „Poradnik” znajdziecie tutaj.