Wegańskie mini gołąbki w liściach szpinaku

Przed Wami impreza a nie macie pomysłu na zdrowy poczęstunek? Te wegańskie mini gołąbki w liściach szpinaku  sprawdzą się idealnie!

Oczywiście przepis by nie powstał, gdyby nie kuchenna wpadka! Otóż miały być gołąbki ze szpinakiem w liściach kapusty pekińskiej, ale że na ostatnią sałatkę odkroiłam kawałek kapusty zamiast ściągnąć z niej liście, to się okazało, że nie mam w co zawinąć farszu. Na szczęście zauważyłam to zanim zrobiłam farsz, a że liście szpinaku były całkiem duże, stwierdziłam, że zamiast do farszu szpinak posłuży mi do zawijania. I wyszło super!

mini-golabki-farsz Wegańskie mini gołąbki w liściach szpinaku

Możecie podać mini gołąbki na dwa sposoby: na zimno, ot na dwa kęsy, albo na ciepło z sosem pomidorowym. W obu wersjach wyszła zdrowa pychotka 🙂

Przepis na 20-25 mini gołąbków:

  • 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej
  • 3 suszone pomidory
  • 3 orzechy włoskie
  • kilka listków pietruszki
  • 4 duże pieczarki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 20-25 dużych liści szpinaków

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki, posolić, popieprzyć i smażyć do miękkości. Kaszę ugotować na sypko. Orzechy posiekać w drobną kosteczkę (nie za drobną, tak żeby było je czuć!), pomidory w małe paseczki, listki pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, doprawić do smaku.
Liście szpinaku zblanszować i odsączyć z wody. Na rozłożony liść nałożyć kopiatą łyżkę farszu (ilość farszu zależy od wielkości liścia), podwinąć boki liścia do wewnątrz i zawinąć gołąbki. Podawać w formie sushi lub z sosem pomidorowym.

Szybki sos pomidorowy:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/3 szkl. wody
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy

Na oliwie lekko podsmażyć sprasowany czosnek, dodać koncentrat, wodę , cukier i przyprawy, wymieszać, podgrzewać do zgęstnienia.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolejcie odrobinę wody, jeśli za rzadki do go zredukujcie lub dodajcie koncentratu. Jeśli lubicie ostry sos, dodajcie cały ząbek czosnku, albo dodajcie odrobinę ostrej papryki.

Smacznego! 🙂

O autorze

Aneta Bywalec
Aneta Bywalec

Z zamiłowania przyrodnik, w życiu szczęśliwa żona i mama. Jeśli masz pytania lub uwagi, napisz do mnie: aneta@bpbywalec.pl

Jeden komentarz

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *