Przed Wami impreza a nie macie pomysłu na zdrowy poczęstunek? Te wegańskie mini gołąbki w liściach szpinaku sprawdzą się idealnie! Oczywiście przepis by nie powstał, gdyby nie kuchenna wpadka! Otóż miały być gołąbki ze szpinakiem w liściach kapusty pekińskiej, ale że na ostatnią sałatkę odkroiłam kawałek kapusty zamiast ściągnąć z niej liście, to się okazało, że nie mam w co zawinąć farszu. Na szczęście zauważyłam to zanim zrobiłam farsz, a że liście szpinaku były całkiem duże, stwierdziłam, że zamiast do farszu szpinak posłuży mi do zawijania. I wyszło super! Możecie podać mini gołąbki na dwa sposoby: na zimno, ot na dwa kęsy, albo na ciepło z sosem pomidorowym. W obu wersjach wyszła zdrowa pychotka 🙂
Przepis na 20-25 mini gołąbków:
- 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej
- 3 suszone pomidory
- 3 orzechy włoskie
- kilka listków pietruszki
- 4 duże pieczarki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 20-25 dużych liści szpinaków
Szybki sos pomidorowy:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/3 szkl. wody
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
Super pomysł. Muszę tylko poczekać na szpinak w liściach.