fbpx
wegańskie mini gołąbki w liściach szpinaku

Wegańskie mini gołąbki w liściach szpinaku

Przed Wami impreza a nie macie pomysłu na zdrowy poczęstunek? Te wegańskie mini gołąbki w liściach szpinaku  sprawdzą się idealnie!

Oczywiście przepis by nie powstał, gdyby nie kuchenna wpadka! Otóż miały być gołąbki ze szpinakiem w liściach kapusty pekińskiej, ale że na ostatnią sałatkę odkroiłam kawałek kapusty zamiast ściągnąć z niej liście, to się okazało, że nie mam w co zawinąć farszu. Na szczęście zauważyłam to zanim zrobiłam farsz, a że liście szpinaku były całkiem duże, stwierdziłam, że zamiast do farszu szpinak posłuży mi do zawijania. I wyszło super!

wegańskie mini gołąbki w liściach szpinaku - farsz

Możecie podać mini gołąbki na dwa sposoby: na zimno, ot na dwa kęsy, albo na ciepło z sosem pomidorowym. W obu wersjach wyszła zdrowa pychotka 🙂

Przepis na 20-25 mini gołąbków:

  • 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej
  • 3 suszone pomidory
  • 3 orzechy włoskie
  • kilka listków pietruszki
  • 4 duże pieczarki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 20-25 dużych liści szpinaków

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki, posolić, popieprzyć i smażyć do miękkości. Kaszę ugotować na sypko. Orzechy posiekać w drobną kosteczkę (nie za drobną, tak żeby było je czuć!), pomidory w małe paseczki, listki pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, doprawić do smaku.
Liście szpinaku zblanszować i odsączyć z wody. Na rozłożony liść nałożyć kopiatą łyżkę farszu (ilość farszu zależy od wielkości liścia), podwinąć boki liścia do wewnątrz i zawinąć gołąbki. Podawać w formie sushi lub z sosem pomidorowym.

Szybki sos pomidorowy:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/3 szkl. wody
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy

Na oliwie lekko podsmażyć sprasowany czosnek, dodać koncentrat, wodę , cukier i przyprawy, wymieszać, podgrzewać do zgęstnienia.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolejcie odrobinę wody, jeśli za rzadki do go zredukujcie lub dodajcie koncentratu. Jeśli lubicie ostry sos, dodajcie cały ząbek czosnku, albo dodajcie odrobinę ostrej papryki.

Smacznego! 🙂

Comments

One Comment

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O mnie
Aneta Bywalec
O mnie

Cześć!

Jestem magistrem biologii, pasjonatką fotografii przyrodniczej, a w prywatnym życiu żoną i mamą.

Jeśli masz do mnie jakieś pytanie to śmiało pisz na mail: [email protected]

Kupuj książki taniej w Taniej Książce!

Tematyczne cykle wpisów

Blisko Przyrody na Facebooku: