Wegańskie ciasteczka kokosowe z odzysku

Pierwszym zadaniem w styczniowym wyzwaniu Veganuary było zrobienie „mleka” roślinnego. Ja wybrałam „mleko” z wiórków kokosowych, niestety jego smak i konsystencja nie przypadły mi do gustu, a oprócz mało smacznego napoju została mi pulpa kokosowa ze zmiksowanych wiórków. I tak z konieczności powstał przepis na wegańskie ciasteczka kokosowe z odzysku.

Robi się je bardzo szybko – może nie wyglądają najlepiej, ale nad kształtem można popracować i dłużej je potrzymać w piekarniku – będą bardziej złociste. W każdym razie wygrywają smakiem 🙂
Z podanego przepisu wyszło mi około 20 (sporo zniknęło zanim zdążyłam policzyć!) sporej wielkości „mokrych” ciasteczek.

Składniki:

wiórki kokosowe z mleka kokosowego lub 200 g suchych wiórków, które należy namoczyć
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 1/2 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. oleju (u mnie rzepakowy, można spróbować z kokosowym)
1/2 szkl. cukru trzcinowego
ok 3/4 szkl. „mleka” roślinnego (u mnie kokosowe)

weganskie-ciasteczka-kokosowe Wegańskie ciasteczka kokosowe z odzysku

Dodatki:

1 banan, garść nerkowców (wskazane dodanie swoich ulubionych składników!)

 

Przygotowanie:

Mąkę, sodę i płatki wymieszać w małej misce. W dużej misce dobrze wymieszać olej, cukier i pulpę z wiórek kokosowych. Dodać sypkie składniki i powoli połączyć dolewając „mleko” – dodawać napój aż składniki się połączą i zespolą, konsystencja ma być gęsta. Wkroić banana i rozdrobnione nerkowce i wymieszać.
Łyżką do lodów kłaść masę na blachę, można je lekko rozpłaszczyć.
Piec 25 – 30 minut w 170 stopniach Celsjusza.

 

O autorze

Aneta Bywalec
Aneta Bywalec

Z wykształcenia biolog, z zamiłowania przyrodnik, w życiu szczęśliwa żona i mama. Jeśli masz pytania lub uwagi, napisz do mnie: [email protected]

2 komentarze

Skomentuj
  • Polecam domowe mleko konopne na bazie łuskanych nasionek konopnych. Przepis jest taki, że do naczynia blendera wsypujemy 0,5 szklanki nasion, 1,5 szklanki wody filtrowanej, 2 świeże daktyle lub 1-2 łyżeczki syropu klonowego, 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilli, szczypta soli – całość blendujemy i otrzymujemy przepyszne mleko roślinne, odpowiednie dla wegetarian i wegan 🙂 Ja swoje nasionka kupuję zawsze w sklepie internetowym konopiafarmacja*pl, ale mają też swój sklep stacjonarny w Poznaniu przy placu Wolności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *